Jdi na obsah Jdi na menu
 


 
 

Běhejme bez roušek,

ale s dostatečným odstupem

 

facebook

 

 

Radovan Hudák

BĚHEJME BEZ ROUŠEK, ALE S DOSTATEČNÝM ODSTUPEM

Již několik týdnů propaguji běh bez roušek. Vždy ale zmiňuji, že je důležité mít dostatečný odstup od ostatních lidí (min. 5-10 m) nebo si v perimetru 10 m nasadit roušku, pokud se nedá blízkému setkání zabránit. S radostí jsem tedy přijal vládní prohlášení, že od 7. dubna se může individuálně sportovat bez roušky, ale překvapila mě informace, že stačí dodržet minimální odstup 2 metrů od ostatních osob. Moji domněnku proměnili v malý experiment kolegové z Belgie a Nizozemska, kteří se věnovali produkci kapének při běhání a tím i riziku kontaminace.

Došli k závěru, že nejenom lidé, kteří kýchají nebo kašlou, ale i ti kteří (usilovně) dýchají tvoří mrak kapének, který za sebou zanechávají. Červené tečky na obrázku představují největší částice. Ty vytvářejí nejvyšší šanci na kontaminaci, ale také rychleji padají k zemi. Pokud další běžec nebo chodec projde skrz tento oblak, mohou tyto kapénky přistát na jeho oděvu a tím ho eventuálně kontaminovat.

Ze simulace se zdá, že velký odstup není nutný v případě dvou chodících nebo běžících lidí vedle sebe v prostředí se slabým větrem. Kapičky totiž dopadají za duo. Pokud by šli nebo běželi za sebou v diagonále (jeden vpravo, druhý vlevo), riziko kontaminace je také malé. Ale v případě, kdy lidé jdou nebo běží těsně za sebou, je riziko zachycení na oděvu, obličeji či očích nebo riziko vdechnutí kapének poměrně velké.

 

Na základě těchto výsledků doporučují (a já taky), aby vzdálenost chodců ve stejném směru v jedné linii byla alespoň 4–5 metrů, pro běh a pomalou jízdu na kole 10 metrů a pro rychlou (respektive namáhavou) jízdu na kole alespoň 20 metrů. Při projíždění někoho se také doporučuje, aby se již nacházel v jiném pruhu ve značné vzdálenosti, např. 5-10 m při běhu, nebo 10-20 m na kole.

 

Není potřeba se ale obávat informací, že vir 3 hodiny levituje ve vzduchu na jednom místě. Pokud vydechnete vzduch kdekoliv venku a za 10 vteřin do daného vzdušného prostoru vstoupí jiná osoba je riziko kontaminace zcela minimální. Kapénky buď spadnou na zem, nebo je odfoukne vítr a viry se naředí ve vzduchu.

Používejme tedy roušky s rozumem. Když jsme ve volném prostranství a široko daleko nejsou lidi, tak dýchejme čerstvý vzduch. Roušky brání přenosu infekce, nikoliv samotnému onemocnění, mají tedy význam v místech s výskytem lidí nebo v uzavřených prostorech. Nošení roušek bez přestávky ne jenom že značně snižuje imunitu, ale také roušky zvlhčuje, a právě vlhkost je to, co koronaviry milují.

 

 

František Štván

Jsem bezmocný, když kolem mne na chodníku proběhne zadýchaný běžec anebo projede rodina zadýchaných cyklistů bez roušek...

 

Marcela Repáčová

Kéž by to četli všichni „nesmrtelní” uživatelé naší cyklostezky, kteří okamžitě s uvolněním karanténních opatření zahodili roušky.

 

Valér Mikula

To já už dávno praktikuji. Pokud mě mine běžec nebo cyklista, ještě nějakou dobu si nechávám roušku...

 

Vilém Figalla

To mě napadlo taky, že jak někdo velmi ventiluje, tak musí i vydechovat velké množství kapének...

 

Markéta Stahlová

Lidi nejsou tak důslední a pečliví, aby to dodržovali.

 

Martin Maaza

Běhám s tubusem. Když nikde nikdo není, nemám ho. Když někoho vidím a vím, že ho budu míjet, tak nasazuju.

 

Edita Strusková

Krásně (a vědecky podloženě!) popsáno, kdy je nutné při sportu a procházkách mít roušku a jaký odstup si držet... Protože mám pocit, že se nám tu rozvinul takový nešvar, a to dvě skupiny lidí - jedni nosí roušku neustále a druzí ji nenosí vůbec... a ani jedno není správně.

 

Jitka Krásová

Ono to je těžké, když jsem v lese a najednou kolem mě zezadu profrčí běžec nebo cyklista. Bez varování, každý den.

 

Kateřina Joy

Samozřejmě, že Češi nedodržují ani ty 2 metry. Takže my starší nebo nemocní teď nemůžeme vůbec jít do lesoparku v Praze, protože je plný běžců bez roušek a nějaká slušnost, vzdálenost, nasazení si roušky v blízkosti lidí, není... oni ji mnozí ani nemají s sebou, jak mi řekli.

 

Alena Roztočilová

Odstup 5-10 metrů bych brala, 2 metry jsou naprosto nedostačující...

 

Petra Jedličková

Dnes nám přes obec projížděly celé davy cyklistů a samozřejmě bez roušek. Nejezdí pouze jako rodiny, cca 4-5 osob, ale po skupinách, klidně i 15 lidí. Pěkně vedle sebe, a ještě u toho melou pantem. Vůbec je nezajímá, že míjí místní obyvatele, kteří roušku mají a nařízení vlády respektují. Jsou to akorát sobci, kterým je kdokoliv jiný naprosto ukradený.

 

Jan P. Turek

Tohle prostě nefunguje a nemohli jste předpokládat, že by to fungovalo. Běžce bez roušky potkávám běžně na ulici i v přírodě, pohybují se v těsné blízkosti ostatních. Takže mě jen dnes na lesní stezce těsně minulo asi deset běžců, funěli mi do obličeje, ale moje rouška je chránila. Opravdu děkuji.

 

Sanderová Natálie

Myslete na to, až budete běhat tam, kde jsou i ostatní lidé.