Jdi na obsah Jdi na menu
 


 
 

Nemáme vyhráno a opatření,

jak vidno fungují

 

 

Matouš Bulíř

Vzhledem k tomu, že se množí kritické hlasy ohledně přijatých opatření, tak jsem si dovolil vypracovat jedno srovnání. Použil jsem k nám jeden evropský stát, který má přibližně tolik obyvatel, co my a šel opačnou cestou. Je k tomu co dodávat? Naše země se vydala cestou restriktivních opatření (i když to mohlo být o něco dříve) a Belgie se vydala cestou bez opatření. Teď už samozřejmě i Belgie přijímá určité restrikce, ale pozdě. Každému musí být jasné, že restrikce nejsou zbytečné a řeči o totalitě kvůli omezení pohybu a uzavření hranic jsou myslím v danou chvíli více než trapné.

Vláda ovšem začíná jednat dost chaoticky a každé její vyjádření je v rozporu s vyjádřením předešlým. Jednou je třeba pevně dodržovat karanténu a druhý den není problém otevřít obrovské Hobby markety. Kdo mě sleduje tak ví, že v každém mém proslovu na toto téma napíši i jednu věc, kterou napíši i teď a to, že Češi bojují úspěšně s koronavirem vládě navzdory. Velice se obávám takto chaotického uvolňování restrikcí, jelikož u nás, jako v každém státě, žije určité procento lidí, pro které věta "musíte nosit stále" znamená "měl bych to nosit po většinu času" a když to změníte na "musíte nosit po většinu času" oni uslyší "noste to jen když se vám bude chtít". A s tímto elementem je třeba počítat.

Můj názor je tedy ten, že by se POLICIE měla vykašlat na všechny ty chudáky, kterým v autě schází náhradní žárovky, nebo jejich rychlost byla o 3 km vyšší a měla by se zaměřit na nezodpovědné lidi, kteří bojkotují úsilí nás všech. I JÁ začínám potkávat partičky zbytečných lidí, kteří postávají ve skupině u hospod, kouří a pijí pivo s rouškou na krku nebo v kapse.

O to závažnější to celé je, vzhledem k tomu, že už je v podstatě jisté, že proděláním koronaviru proti němu nezískáváte imunitu. Co jsem zatím četl, tak určitá část populace ji nezíská vůbec a druhá část na omezenou dobu v rámci týdnů, maximálně měsíců, jak ukazují poslední výzkumy.

Nemáme vyhráno a opatření, jak vidno FUNGUJÍ.

Je důležité nastartovat ekonomiku, ale tak, aby to dávalo smysl, a ne podle toho, jestli na vás právě tlačí epidemiologové anebo váš kamarád, co je náhodou taky miliardář a potřebuje dál bohatnout.

 

Lenka Haramulenka

Musím říci, že pro mne je toto názor, pod který bych se hned podepsala. Sama dodržuji vlastně to málo, co se požaduje vzhledem k situaci. A všechny věčné stěžovatele opravdu nechápu - když právě toto porovnávání se zahraničím máme, jak na stříbrném podnose. A to, že to více lidí v tuto chvíli porušuje, než dodržuje je jasné a vidím dnes a denně. Jak já se už těším až s někým vyběhnu společně, půjdu na trénink atd. atd. atd., ale teď na to ještě není zdaleka ten správný čas. (jo chaotické jednání vlády mě taky štve, ale nic to nemění na ničem ... nemají to také snadné)

 

Petr Fochler

Samozřejmě je důležité opatření dodržovat, o tom se nemusíme bavit. Ale zrovna čísla z Belgie nemají příliš velkou vypovídací hodnotu, protože do počtu mrtvých počítají i lidi, kteří zemřeli PRAVDĚPODOBNĚ na Covid - tzn. není to potvrzené a jen si to myslí, což celková čísla podstatně zkresluje...  Belgie má nejvíce obětí koronaviru na milion obyvatel

 

Jan Burian

Možnost opustit vlastní zemi je základní lidské právo. Co dělá vláda je protiústavní. Vláda může (a v tomto případě má, protože je k tomu důvod) znemožnit vstup cizincům a vlastním umožnit návrat jen za splnění určitých podmínek (např. karanténa). Ale takhle fakt ne.

 

Matouš Bulíř

Prezident Zeman řekl, že by uzavření hranic mohlo platit ještě rok. Stejně tak mluví i vláda, která ovšem jednou říká 3 roky a pak zase otvírá hranice pro nutné případy, takže strategie žádná. Mně osobně uzavření hranic až tolik nevadí, poněvadž vzhledem k tomu, že západ podcenil, co mohl a veškerá nebezpečí bagatelizoval, je pro nás velkým ohrožením. Mnoho lidí však s tím, jak se zlepšilo počasí, začíná reptat. Nelíbí se jim představa, že nebudou moci na dovolenou do zahraničí, což však přizná jen málokdo z nich, tak to maskují skrze jiné zástupné důvody jako například, že koronavirus není nebezpečný, což čtu ve stovce různých formách a tezí. Mně osobně představa toho, že se letošní rok nikam nepodívám také není úplně po chuti, poněvadž jsem měl naplánováno několik cest. Osobně bych však viděl jednoduché řešení, a tím je 14ti denní karanténa po návratu do ČR, tak jako to tu už bylo. Ovšem tentokrát nějakou přísnější formou, aby se nenašlo zas mnoho těch, kteří to budou ve své lehkomyslnosti ignorovat. Dal bych tam sankci, například, 100 000 korun za porušení a dost by se tím jistě vyřešilo.

Vím, bylo by to komplikované v rámci zaměstnání, ale doba je taková, že by myslím zaměstnavatel vyšel této možnosti vstříc. Do jisté míry by to ekonomicky podrželo i cestovní kanceláře, minimálně aspoň tak, že toto období přežijí. Bylo by pak na každém, zda svou dovolenou obětuje cestě do zahraničí (dovolená + karanténa) anebo podpoří tuzemský cestovní ruch, což by také bylo velice žádoucí. Přijde mi, že si mnoho lidí plete svobodu s anarchií, když nechápou, že uzavření hranic není to stejné, co totalita. I za PRVNÍ REPUBLIKY byla hranice uzavřená a nemyslím si, že by někdo toto údobí našich dějin mohl označit za totalitní. Hledejme konstruktivní řešení, která jsou vhodná pro všechny, nikoliv řešení, která jsou dobrá primárně pro nás samotné.

 

Matouš Bulíř

Posledních několik dní sleduji zajímavý vývoj. U nás má koronovirus zatím v podstatě minimální následky (zdravotní, nikoliv ekonomické). V západní Evropě a USA má celkem tragické následky, co do úmrtnosti. U nás však mnozí lidé a odborníci začínají kritizovat nastolená opatření, jelikož prý vláda NADHODNOCUJE zdravotní dopady na obyvatele ČR. V USA a Velké Británii si naopak odborníci stěžují na vládu, že úmyslně PODHODNOCUJE už tak vysoká čísla mrtvých a postižených, a že nedělá zásadní opatření. Vnímáte v tom ten paradox?

Je to asi jako být v zóně zamořené radiací, kdy jeden člověk má protiradiační oblek (Čech) a je chráněn, zatímco druhý ho nemá a je ozářen, přičemž ten co ho má ho chce sundat, jelikož mu přeci nic není, tak proč by ho měl nosit a omezovat se tím...

U nás to v podstatě stojí na jednom hlavním bodu a tím jsou UZAVŘENÉ HRANICE. Je tu tlak na jejich naprosté zpřístupnění. Hodně rychle se tu zapomnělo na to, že Covid-19 se sem dostal právě skrze nekontrolované hranice v době, kdy bylo jasné, že sem nákaza dojde dříve či později.

Osobně jsem pro otevření hranic, ovšem pouze směrem ven pro všechny, dovnitř pouze pro Čechy + 14 dní povinné karantény.

 

Matouš Bulíř

Vadí mi, že se společnost začíná polarizovat na ty, co koronavirus považují za nebezpečný a na ty, kteří to celé bagatelizují. Pomalu si všímám, že se obě strany začínají opevňovat ve svých postojích a pozvolna odmítají přijímat fakta a informace, které neodpovídají jejich přesvědčení.