Jdi na obsah Jdi na menu
 


 
 

Se psy se může tahat

až od jednoho roku?!

 

 

Václavka Kuříková

Já nevím, kdo kdy a kde vyřkl onu mýtickou větu, že se psy se může tahat až od jednoho roku?!

Každopádně vývoj štěněte vnímám asi jako vývoj člověka, respektive dítěte. Malé štěně se učí základní věci = socializaci a seznamuje se s okolním světem asi jako dítě ve školce. Větší štěně se učí povely jako dítě na prvním stupni ZŠ. Na druhém stupni už je dítě dost velké a rozumné, aby se začalo připravovat na dospělácký život. Mělo by zvládat domácí práce, pomoct rodičům atd. A stejně tak i "skoro dospělé" štěně by mělo umět a znát co se od něj očekává. Od roku může závodit a než mladému psovi doroste i mozek, tak má sezónu na zdokonalování dovedností, které se naučil na ZŠ. Stejně jako se na střední škole učí dítě konkrétní dovednosti a vyžaduje se přemýšlet samostatně.

A mimochodem nevím, jak je to s tělocvikem v dnešní době, ale já ho myslím měla na ZŠ dvakrát týdně a MY JSME BĚHALI, POSILOVALI, SPORTOVALI a rozhodně jsme v té době jakožto děti nebyli ještě dovyvinuté a žádný negativní vliv to na mé tělesné schránce nezanechalo. wink

 

Petr Smrčka

Václavko, krásně napsané, jen bych dodal: stejně jako u dětí je potřeba postupně a plynule začít zatěžovat. Začít v roce a půl, to je jako když dospělý najednou vstane z gauče a rozhodne se sportovat.

 

 

Hela Levíčková

Tak napíšu něco o spřežení alaskánů/eurohondů... Podotýkám, že tam jde o trošku menší psy, než je ESP a taky povaha je tvrdší.

Já žiju ve světe, kde se v půl roce může oblíct štěněcí postroj a dát psu pár vycházek (popoběhnutí) v postroji, aby si hlava zvykala... někdy na 8. - 9. měsíci je fajn opáčko... a v 10. měsíci se nebojím mimina zapřáhnout do malého klidného týmu, kde se psi učí, o čem to je... a proběhnem se na pidi okruhu (2 km). Roční psi můžou do závodů... je super, když můžou běžet v klidném týmu a závodník je POMALU a s citem provede prvními zkušenostmi tak, aby v roce a půl mohli lítat pěkně a ve 2 - 3 letech byli na vrcholu... a setrvali tam DLOUHO. Já osobně nepouštím psy v první sezoně (před dosaženým 2. rokem) do midu.

Tak a jak to dělá legenda - pan Rudi Ropertz? Pamatuju ho jednou na jaře na Horníku proběhl 10 měsíců staré psy na celém okruhu (???)... tak je blbej nebo ne? Možná ne... a možná ví, že pár rozumných tréninků na konec sezony, kdy následuje letní čas (pro spřežení období zápřahového klidu) má svoje místo. Jenže starý pán VÍ A UMÍ... a nebude se prsit průměrkou, ví, k čemu je brzda a umí lekce dávkovat.

Myslím, že ona hysterie ohledně zapřahání mladých psů je celkem oprávněná pro hromadu začátečníků, kteří v natěšení nedočkavě jdou na věc v půl roce a nemaj žádnou zkušenost. Taky ESP jsou mnohem větší psi, fyzicky a povahově mnohem větší princátka, kterým lze snáze ublížit.

Osobně by mě mooc zajímala věková statistika - první zapřažení-první závod-vrchol kariéry-výkonnost psa v 11 letech - protože práce s mladým psem není až tak o prvním zápřahu, ale o sebekontrole pánečka během první sezony.

 

Kryštof Spilka

Souhlas s Helou, že důležitější, než kdy přesně začnu je začít postupně, a hlavně nepřepálit první závodní sezónu. Taky se mi víc líbí model tradičního mushingu, kratší tratě na podzim a delší v zimě a pak dlouhý aktivní relax po sezóně. Za mě je hotovej až ten pes, který dokáže závodit i v zimě. Na dlouhém tréninku na zimu navíc naberu daleko víc vědomostí, víc poznám svého psa. Taky si myslím, že běhání na volno a plavání je nutné pro udržení kondice a vzájemné důvěry.

 

 

Anet Šimáková

Osobně si myslím, že smyslem těch moralizujících komentářů není nic zlého. Pokud to vezmeme kolem a kolem, určitě se shodneme, že se má zapřahat až od určitého věku. Ten závisí na psovi, způsobu, zkušeností a schopností člověka. Nemyslím, že rok je přesná hranice, ale na druhou stranu, je tu spousta začátečníků, co to prostě jistě nevědí, teprve to se psem zkouší, třeba sami nejsou, kdo ví, jací běžci (beru ze své zkušenosti). A ti by měli dostat informaci, že pro půlroční stěně to asi nebude úplně vhodné. Myslím, že dělat ze zapřahání štěňat "normu" není ok právě tady z toho důvodu a podle mě je tohle důvodem tolika komentů. smiley

 

Václavka Kuříková

To, co píšete, má logiku, ale neodpustím si poznámku k těm moralizujícím diskuzním, bo mě osobně na nich vadí, že moralizují a radí ti, co ty zkušenosti nemají... snad jen, že si přečetli knížku = kuchařku, jak zapřahat a absolvovali pár hobby závodů, kde se mnohdy nedodržují ani pravidla, závodní řady. sad

O své osobě bych řekla, že nějaké zkušenosti už mám... v indi-vindy mushingu se pohybuji cácá 13 let, a přesto se stále učím a učím... a rozhodně si netroufnu říct, že se to má dělat tak nebo tak. Ale ráda se o své zkušenosti podělím, právě třeba tím, že ukážu ostatním, že s rozumným přístupem se pes zapřahá před tím jedním rokem. Pokud někdo ale neumí používat zdravý rozum, tak by si neměl vůbec pořizovat psa... toť můj názor. wink

 

 

Marie Ševelová

Pes k vývoji potřebuje pohyb!! Že lítá, skáče... nevidím problém, v klusáni 5-6 km taky ne. Chce to používat rozum. Když pes přijde z procházky a okamžitě padne, bylo to moc, když řádí jak černá ruka, bylo to málo, když sní jídlo a po chvíli spokojeně ulehne, bylo to akorát. laugh

 

Šárka Grygarová

Ráda bych s naším pudlem začala běhat. Pročetla jsem si knížku Běhej se psem, a vím, že máme vyčkat do 1 roku.

 

Sima Radova

Nemohl by to správce napsat přímo na titulní obrázek? Že pes smí pracovat v tahu až od 12 měsíců nejdříve!!! To je jako byste vzali dítě do fitka a hodili mu tam vaše váhy. surprise Co myslíte, že se stane???

 

Vlastik William Sheldon

Zařiďte se dle vlastního uvážení a pocitu ze psa. Individuální mushing je tak mladá disciplína, že prakticky neexistují relevantní podklady. Veškerá tvrzení o tom, kdy psa zapřáhnout a kdy ne, zboří zlatá medaile z ME Martiny s ročním Timem. Těžko s ním začala trénovat až ve dvanácti měsících. Podle fresh pohybu poznáte, co se psovi líbí a kdy je to za čárou. Podle mé zkušenosti se dá pes klidně na krátký a pomalý úsek zapřáhnout už v deseti měsících. Na zkoušku postroje a kratičký tah i v šesti.

 

Daniela Horáková

Já tak nějak začínám mít pocit, že mi tato skupina poslední dobou bere víc energie, než dává... laugh