Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

2024-03-21.png

 
 

To je mushing 21. století

 

 

Mushing Czech Republic

Přátelé, nedá mi to, ale tohle je smutná ukázka netolerance.

Od prosince 2017 tu byla jako úvodní fotka spřežení huskounků. Líbila se natolik, že ji tolik zdejší populární „like“ dali 2, slovy dva, lidé. Ta fotka tu byla přesně 1,5 roku. Za celýho 1,5 roku jsem si nevšiml, že by pod dotyčnou fotkou plakali individuálové či vyznavači jízdy na káře, proč tam není něco z jejich ranku.

Já jsem tu fotku včera změnil a během toho dne více jak 40 lidem stálo za to na ni kliknout a tzv. ji olajkovat. Za mě je ta fotka povedená. Nic víc v tom roli nehrálo. A někomu jinému stálo za to zabít svůj volný čas a začít se nad touto změnou pohoršovat.

Rád bych zmínil jednu věc. Ať se to některým líbí či ne, mushing je nejen spřežení o 12 psech, saních a zasněžené krajině s partou chlupáčků, ale i nabušená čtverka ohařů, vození turistů jakožto obživy, stejně jako jízda na koloběžce, kole, běh se psem či makání na běžkách, jak na podzim i v zimě, na 5 km i na 50 km, s čistokrevnýma pejskama i s křížencema, ale i se všema ostatníma, který prostě a jednoduše baví tah. To je mushing 21. století ve střední Evropě, ale nejen tam.

Nikdo není větší musher než někdo jinej jen proto, že má doma víc psů. Většího mushera z vás udělá jen lepší péče o psy, rozumný a poctivý trénink a třeba jako třešnička na dortu pěkné výsledky. Budu-li to brát ze sportovní stránky.

 

 

Petr Pospíšil

Nemělo by tam být spíše spřežení a na sněhu?

Myslím, že tímhle obrázkem budeme ostatním tak leda pro smích, ale to je můj názor. Sám jezdím kolobku, ale tenhle obrázek je mi proti srsti a myslím, že nebudu sám.

 

Renata Válková

Koloběžka se psem je taky mushing. wink Víc lidí jezdí na koloběžce a běhá canicross než jezdí spřežení.

Myslím, že tato fotka reflektuje víc situaci v mushingu, který se stává masovější zrovna v individuálních disciplínách.

Doba se mění a abychom přežili, tak se nemůžeme ohánět jenom spřežením. Mushing je jen jeden... jen ti se spřežením to mají náročnější na všechno.

 

Barča Levíčková

A já třeba úvodní fotku považuji za něco, co se má měnit co pár měsíců - a teď je léto, blíží se začátek sezóny a závody, kde se jezdí především individuál. Myslím, že třeba na konci září zde bude fotka nějakého spřežení s károu. smiley

Prostě mějme to tady hezké a aktuální. smiley

 

Bára Vlčková

Mně by tam taky víc sedělo spřežení - třeba na káře, když bude za dva měsíce začátek kárové sezony. Anebo z jedné strany spřežení, z druhé individuál, ať je to vyrovnané.

Takhle mě to trochu dráždí. Mushing se od spřežení přesouvá spíše k indivindi, to vidí všichni, ale spřežení jsou nedílná část mushingu.

Nemluvě o tom, že mushing je reprezentován 1 kachnou za koloběžkou. To je opravdu výmluvné, jak popsat úvodní fotkou takhle obsáhlý sport. sad

 

Petr Krupička

Za mě super foto a zobrazuje také mushing a disciplínu, která je v kurzu.

 

Honza Svoboda

Mně je tedy úplně jedno jestli tam je chlupáč nebo plácačka, ale rozhodně by tam mělo být spřežení. Dlouho jsem jezdil na koloběžce, a tak nějak jsem se styděl za to o sobě říkat, že jsem musher. smiley Říkal jsem si, mám doma více psů, tak jsem tak napůl musher. smiley Teď už jezdím s více psy, tak se hrdě hlásím mezi mushery. Pro mě je mushing prostě spřežení.

Jinak jako člověk, který rád fotí, musím uznat, že to je pěkné foto.

 

Lukáš Czerner

Přiznám se, že tohle mě docela překvapilo. ČASS na mě vždycky působil tak, že navzdory stále větší popularitě individuálního mushingu na to tak trošku kašle.

Jak tady čtu ty komentáře, tak mi to potvrzuje, že to tak bylo, ale zároveň že se to mění. To je fajn.